08 d’agost 2011

FREEDOM FOR CATALONIA: Catalonia també és un país de TRIPLE "A": Llibertat, Independència i Catalanitat !

Notícies de Vilaweb:

Dilluns  08.08.2011  20:11

Obama defensa la solvència nord-americana:
'Som els Estats Units i sempre serem un país de triple A'

FREEDOM FOR CATALONIA: Catalonia també és un país de TRIPLE  "A": Llibertat, Independència i Catalanitat !

Catalunya remontarà!


Les borses europees es desplomen arrossegades per Wall Street
El president dels Estats Units, Barack Obama, ha comparegut per defensar de manera contundent la solvència econòmica del país, arran de la rebaixa en la qualificació del deute que va fer-ne l'agència Standard&Poor's divendres passat i que ha ocasionat que avui Wall Street obrís amb pèrdues.

'Els mercat pujaran i baixaran, però som els Estats Units i sempre serem un país de triple A', ha declarat el president nord-americà.

El president nord-americà ha vinculat la rebaixa en la qualificació del deute amb la incertesa sobre les finances del país abans que demòcrates i republicans assolissin, 'in extremis', un acord que retornava una certa estabilitat a l'economia nord-americana. En aquest sentit, ha afirmat: 'Standard&Poor's dubta del nostre sistema polític, no de la nostra capacitat de pagar el deute'. Obama també ha defensat que es mantinguin les retallades.
Les borses europees es desplomen arrossegades per Wall Street
Wall Street ha obert avui la sessió amb greus pèrdues, i això ha acabat arrossegant les borses europees, que han tancat amb números vermells. Poc abans de tancar, Wall Street s'ha recuperat una mica: el Nasdaq ha perdut un 5% per s'ha pogut col·locar per damunt del 2.400 punts. I el Dow Jones ha recuperat els 11.000 punts, tot i que també continua operant amb pèrdues del 3%.
Les borses europees han començat a anar a la baixa poques hores després d'obriir amb optimisme. I és que l'anunci del Banc Central Europeu (BCE) de comprar deute espanyol i italià ha servit per poc més que per calmar la crisi del deute. A primera hora de la tarda, a més, Wall Street començava la sessió amb fortes davallades, com a reacció a la rebaixa de la qualificació del deute nord-americà divendres passat per part de l'agència Standard & Poor's.
L'eufòria a les borses europees avui només ha durat les primeres hores. Així, l'Íbex 35 ha obert amb guanys del 3%, i l'FTSE MIB de Milà, del 4%. Poc després, però, han tornat les pèrdues i les borses ja no s'han recuperat. La borsa de París ha tancat amb pèrdues del 4,68%; la de Milà, amb pèrdues del 2,35%; i l'Ibex 35, del 2,35%.
L'anunci del BCE, ahir a última hora, i el dels ministres del G-7, que han dit que actuarien per assegurar la liquiditat, han aconseguit calmar, això sí, la crisi del deute. Les primes de risc italiana i espanyola, molt castigades la setmana passada, es troben en xifres moderades, al voltant dels 300 punts.No han calmat tant, però, les borses, que a hores d'ara operen, la majoria d'elles, amb pèrdues. Les borses asiàtiques també han viscut una nova jornada de pèrdues, encara que moderades i lluny de les prediccions més pessimistes.
A Itàlia, on la crisi del deute ha portat el govern a avançar les reformes financeres, un grup de vint-i-quatre empresaris s'han mostrat disposats a comprar títols de deute de l'estat com a mesura per ajudar Itàlia. 'No romandrem sense fer res mirant com Itàlia es queda sense diners', afirmen en una carta publicada al diari financer Milano Finanza.

---------------------------

La rebaixa del deute

La rebaixa de la qualificació del deute nord-amercià ha tingut un impacte mundial. L'agència Standard & Poor's considera que les reformes fiscals acordades pel congrés i l'administració nord-americanes fan curt, i que els legisladors nord-americans no tenen prou estabilitat per a adoptar mesures més contundents.
Tot fa preveure que aquest canvi de qualificació afectarà l'economia nord-americana i apujarà el preu del diner. Els préstecs i les hipoteques seran més difícils i això pot acabar fent augmentar la desocupació. La situació empitjoraria si una de les altres dues agències de qualificació també fes el canvi de qualificació.
A més, la credibilitat econòmica dels Estats Units torna a patir i Barack Obama és el primer president nord-americà que veu com la fiabilitat del deute federal es degrada.
Algunes fonts recorden, però, que el Canadà va perdre la qualificació AAA l'any 1994, i la va recuperar. Cal tenir present, també, que les altres dues agències de referència, Moody's i Fitch, han mantingut la triple A al deute nord-americà. I alguns analistes recorden que la credibilitat de S&P, tot i ser una de les agències més prestigioses, ha estat qüestionada des de les valoracions errònies que va fer en la crisi financera del 2008.

La factura de la pugna política
El grau de fiabilitat del deute nord-americà és d'extrema importància per a l'economia mundial. Dijous, de fet, es va demostrar que els inversors hi continuaven confiant. En una jornada marcada per la volatilitat i la incertesa a totes les borses, especialment a Wall Street, es va disparar la compra de bons del tresor nord-americà perquè els inversors el consideren encara un dels valors més segurs del mercat.
La decisió de S&P, com ha explicat l'agència mateix, té una explicació més política, derivada dels esdeveniments recents al congrés dels Estats Units. La pugna parlamentària viscuda aquest juliol, que va portar el país a pocs dies de la suspensió de pagaments, ha desvetllat una gran inquietud, com feia anys que no es vivia. La necessitat dels republicans i del Tea Party de desgastar Obama a tot preu va allargar la negociació fins a l'últim minut. Una actitud que molts consideren irresponsable i electoralista i que no va fer sinó acréixer els dubtes sobre la capacitat de les institucions nord-americanes de plantar cara a la crisi.

0 Comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Blog Archive

Ni oblidem ni perdonem

Arxiu del blog