31 de març 2011

"Aquelles coses de l'economia de les quals no es parla" L'espoliació acumulada.

Jordi Carbonell | POLITICA | dijous, 31 de març de 2011 | 21:26h


Ara que el Govern d'en Mas no para de retallar i retallar, i que a més el renyen des de Madrid, ¿D'on si no? perquè volen que retalli més, no fos cas que la mamella s'assequés. Faria bé en llegir l'article publicat a L'Econòmic per en Santiago Niño Becerra, i passar-li copia a la resta de partits catalans. Jo per assegurar-me de que es llegeix m'he permés la gosadia de copia'l...

Aquelles coses de l'economia de les quals no es parla

Retallada de despeses, presa de mesures impopulars, dèficit pressupostari superior al previst, mala situació econòmica. Aquestes han estat les idees que tant el Sr. Artur Mas com el Dr. Andreu Mas-Colell han anat transmetent des de la presa de possessió de l'actual govern de Catalunya.

M'ho deuen haver sentit en diversos mitjans de comunicació: en la campanya de les últimes eleccions catalanes un tema va ser abordat molt lateralment per tots els partits: l'economia, i un altre va ser purament i simplement obviat: el dèficit fiscal català.

Em va sorprendre moltíssim la marginació que de l'economia es va fer en la campanya, i sobretot tenint en compte que, des de fa mesos, totes les enquestes diuen que per a la ciutadania l'atur i els problemes econòmics són les principals preocupacions.

Algú em va comentar: “Es deuen haver posat d'acord tots els partits per eludir el tema?”
Bé, les eleccions van passar i ja tenim govern, i el que aquest govern pregona és que la situació econòmica és feble, delicada, compromesa, complicada; i suggereix que els ingressos fiscals seran insuficients, i el que anuncia són retallades de despeses, demonitzant especialment alguns en concret.

I de nou, com en la campanya electoral, el dèficit fiscal continua sent eludit pel govern català, per la resta de partits, per gairebé la totalitat d'experts. La realitat real és que Catalunya té un dèficit fiscal del 8,7% del seu producte interior brut, PIB (ja ho sé: alguns càlculs eleven el percentatge fins al 12%, i sí, també sé que aquesta dada és la del 2007, però és el que hi ha).

Si el PIB de Catalunya el 2009 va ser de 204.000 milions d'euros, això vol dir això que el dèficit fiscal català ascendeix, almenys, a uns 18.000 milions.

Ara recordin a quant pujarà la necessitat de finançament extra de Catalunya en el 2011: 10.000 milions. Amb els números pot fer-se el que es vulgui, però després, la realitat és que al voltant de 18.000 milions d'euros surten anualment de l'economia catalana, i Catalunya té mancances, per exemple: la despesa sanitària per càpita és menor a Catalunya que en altres regions espanyoles que reben més del que donen.

No obstant això, ¡no obstant això!, respecte al dèficit fiscal ningú diu res; per què? Des que han començat a llegir aquestes línies vostès han estat llegint exclusivament sobre economia, és a dir, és absolutament fals que el tema del dèficit fiscal sigui un tema polític: és exclusivament econòmic, tècnic, en definitiva; són els polítics -tots, independentment del seu color- els qui ho han polititzat; caldria preguntar-los el perquè, no creuen?; i caldria preguntar-los també si abans de ficar les tisores en les despeses no pensen portar el tema del dèficit a col·lació

Santiago Niño Becerra - Catedràtic d'estructura econòmica. Facultat d'Economia IQS-URLL
.
Publicat el 29/01/2011 a L'Econòmic
Un cop llegit, crec que només tenim un camí, pas previ a la independéncia. Un govern de concentració, el tancament de caixes, i dir-ne prou. I si no en teniu prou aqui teniu dos article més del mateix autor
Ser que ni faran un govern de concentració, ni tancament de caixes, ni res de res. Bé si retallar, retallar, retallar...i plorar.

0 Comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Ni oblidem ni perdonem