20 de maig 2011

Fotografia: Santiago Espot a la Rambla Catalunya durant l'entrevista. Foto: Q.S./ND

«Sóc un almogàver del segle XXI»

Entrevista a Santiago Espot, alcaldable per Barcelona de Solidaritat

 
Santiago Espot a la Rambla Catalunya durant l'entrevista. Foto: Q.S./ND

Santiago Espot (Barcelona, 1963). Impulsor de Catalunya Acció i president de Força Catalunya, ara és l'alcaldable per Barcelona de la formació independentista Solidaritat Catalana per la Independència. Té tres missatges molt clars i continua treballant malgrat la campanya. Si el dia 22 de maig no surt escollit assegura que "també sortirà el sol".

 - Què és el primer que faria si entrés a l'ajuntament?

Portar la consulta del 10 d'Abril. I en segon terme, intentar netejar i combatre totes aquelles pràctiques nocives per la gestió de la cosa pública com les pràctiques mafioses de Ciutat Vella. En tercer terme, associar el nom de Barcelona al de Catalunya a qualsevol racó del món,

- Fins quin punt té confiança que des de l'Ajuntament de Barcelona es pugui articular la lluita per l'alliberament nacional?

Desgraciadament, a nivell internacional pot arribar a ser més conegut un regidor de Barcelona que no pas un diputat del Parlament. Com a país ocupat i sotmès, Catalunya no té el reconeixement internacional del que gaudeix Barcelona.

- El target electoral independentista a Barcelona té diverses opcions, què aporta SI a diferència d'altres formacions com Unitat per Barcelona o la CUP?

Un objectiu prioritari: la proclamació unilateral d'independència. Així ho hem demostrat al Parlament. Aquesta no és la prioritat d'altres grups com els que vostè esmenta que en 12 anys no han tingut aquest objectiu. A més nosaltres a Solidaritat hi ha 7 partits, a d'altres tres. Si parlem d'unitat nosaltres tenim més unitat encara.

- UxB també proposa un referèndum vinculant?

A nosaltres no ens molesta que ens copiïn les idees. A mi el que m'enerva és que si han tingut 12 anys per plantejar-lo ho facin ara perquè hi ha una formació que proposi.

- Vostè ha insistit molt en el model turístic, si fos alcalde com hauria de tornar un turista que hagués visitat Barcelona?

Doncs de la mateixa manera que quan un turista ha anat a Edimburg sap que ha estat a Escòcia. Com s'assoleix? Amb simbologia. El nostre paisatge urbà hauria de ser un lloc on la catalanitat fos visible. I a més hauria de tornar amb la sensació que ha estat en una ciutat neta, segura, culta, civilitzada i elegant. Un turista ha de saber que ha estat en la capital d'un país que aspira a la llibertat.

- Com organitzaria el referèndum oficial?

Amb la mateixa normativa de la consulta de la Diagonal. Hi ha dues maneres: via moció al consistori o bé a través de l'1% de les signatures del cens municipals i que sigui aprovat per 2/3 parts del plenari.

- Vostè si entrés a l'Ajuntament seria l'almogàver - utilitzo una expressió que ha utilitzat aquesta campanya de la causa catalana al consistori?

Sempre m'han admirat els almogàvers i el sentit de l'efectivitat i la unitat que lluïen. Sí, es podria dir que sóc un almogàver del segle XXI, sense espasa. Serem bel·ligerants i durs en aquells aspectes que suposen la catalanitat de Barcelona i la gestió transparent de la cosa pública.

- Per entrar a l'ajuntament cal una clau de 35.000 vots què li diu el nas?

Penso que podem entrar, les sensacions són bones. He copsat molta heterogeneïtat de gent que m'ha expressat que em votarà.

- Fins a quin punt la candidatura de SI a Barcelona serà la clau de volta que identifiqui la bona salut de la formació o bé que SI romangui com un partit temàtic al Parlament?

L'opinió pública copsa les eleccions municipals a través dels resultats de Barcelona. Entrar a Barcelona suposaria un pas molt important per la consolidació de la formació, però si no pot entrar tampoc suposarà cap fre.

- I futurs pactes?

El peix està venut: o tripartit o un Majestic dos a nivell municipal - CiU amb un partit que representa l'odi visceral contra la catalanitat, el PP. Miri CiU aplica "l'afartam i diguem moro", si el 23 poden sumar amb el PP, ho faran.

- Si el 22 de maig no entra a l'Ajuntament, dilluns sortirà el sol?

I tant, tampoc he deixat de treballar durant tota la campanya. Sortirà el sol i la lluita continuarà, com deia Churchill, la victòria és el final d'una sèrie de fracassos.

- Moltes gràcies i molta sort.

A vosaltres.
 
---------------------------
Entrevista extreta de Nació Digital:

1 comentari:

  1. Hola,
    Moltes felicitats pels vostres resultats, sobretot a Barcelona. Seguiu així.

    ResponElimina

Ni oblidem ni perdonem