08 de juliol 2012

"Fa 15.000 o 20.000 milions d'anys, en el temps brevíssim d'un segon, el no-res canvià"



Imatge virtual de les Estelades del Poble Català, "un esbarzer que crema i tampoc s'apaga!  (Autors: Estat Propi.cat)
 
carme.laura | dijous, 5 de juliol de 2012 | 08:21h
 
Fa temps llegí una exposició del físic Leon Ledeman sobre la "partícula de Déu" amb un títol fascinant, "If the Universe is the Answer, What is the Question?". La meva curiositat fou més forta que la meva absoluta ignorància en l'àmbit de la física, la imaginació féu la resta.

Ahir en conèixer la notícia que l'experimentació ha demostrat l'existència de la partícula intuïda i predita matemàticament pel físic Peter Higgs ara fa 58 anys he sentit una estranya emoció i un cert orgull. L'ésser humà mai no ha deixat de preguntar i cercar respostes.

Fa 15.000 o 20.000 milions d'anys, en el temps brevíssim d'un segon, el no-res canvià, hi hagué el gran cataclisme, el Big Bang, la creació de l'Univers, la creació de l'espai i del temps. La bellíssima simetria incandescent. L'home, filòsof, astrònom, matemàtic, físic, ha fet sempre preguntes. Com explicar la vida com la coneixem, com explicar l'Univers?... 

Peter Higgs, l'any 1964 , amb un llàpis i sobre un paper escrigué les equacions que predeien l'existència del bosó, la partícula elemental que feia que l'altre tipus de partícules elementals, les formiones (nosaltres som fets de fermiones) en atravessar el camp present arreu de l'Univers tinguessin massa. Higgs no podia imaginar un Univers sense massa, perquè sense ella les partícules no pesarien i circularien a la velocitat de la llum. El descobriment de Higgs és la peça que completa la teoria física de l'Univers, el bosó obre l'explicació perquè l'Univers existeix tal com és, perquè hi ha vida, perquè som.

La descoberta de Higgs ha estat validada i amb ella s'ha validat la teoria física moderna. És el triomf de la curiositat científica de l'home. Avui m'ha semblat entendre el títol de l'article de Ledeman : L'Univers és la resposta, cal trobar la pregunta. Higgs la va fer. Ahir els científics l'honoraren. Existeix aquest Univers tal com és perquè "The God particle" el féu possible. La pregunta era la resposta. L'Univers és finit però sense límits, hi ha tantes preguntes... 
Comentaris: 5
  • Genial i meravellós:
    smolins9 | diumenge, 8 de juliol de 2012 | 03:17h
    "Fa 15.000 o 20.000 milions d'anys, en el temps brevíssim d'un segon, el no-res canvià, hi hagué el gran cataclisme, el Big Bang, la creació de l'Univers, la creació de l'espai i del temps. La bellíssima simetria incandescent. L'home, filòsof, astrònom, matemàtic, físic, ha fet sempre preguntes. Com explicar la vida com la coneixem, com explicar l'Univers?... "

    En aquests casos i sobretot pensant en l'Univers sempre tinc present aquella bella escena bíblica en que  Moisès pastorant pel Sinaí veu aquell esbarzer encès però que no es consumeix ...

    són expressions poètiques d'un Univers i un Temps que ens són inabastables.

    Gràcies !!!

    Salvador Molins, Berguegans per la Independència de Catalunya i Catalunya Acció.
Food and Wine Magazine Recipes
Food and Wine Magazine Recipes| Adreça electrònica | divendres, 6 de juliol de 2012 | 18:41h
Això és definitivament un tema que està prop de mi així que estic content que vostè va escriure sobre ell. També estic feliç d'haver-ho fet el tema una mica de justícia. No només vostè sap molt sobre ella, ja saps com presentar d'una manera que la gent voldrà llegir més. Im tan feliç de saber que algú com vostè que hi ha al web.

0 Comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Ni oblidem ni perdonem

Arxiu del blog