02 d’agost 2012

Actuem amb rapidesa o CDC ens donarà garça per perdiu ...

A CDC ningú farà cas de Tremosa

En l'anàlisi de lla urgència de la situació Tremosa l'encerta i faria bé Solidaritat de prendre'n nota i prendre posicions.

Tremosa basa la seva conclusió en una falsedat que ell es deu creure: "a CDC és on hi ha més sobiranistes". Què són i de que serveix tenir molts sobiranistes si la cúpula convergent és i es comporta com l'eterna regionalista sempre recolzant, pendent i pidolant d'Espanya?

L'endemà del darrer congrés convergent el nen Pujol -l'hereu a dit- es va afanyar a tirar per terra tot el que s'havia dit al congrés respecte al que és un estat i al que és la independència. Quina credibilitat mereixen actuacions com aquesta a les que CDC i CIU ens tenen acostumats des de fa tants anys?

Salvador Molins (BIC-CA)


------

Autor/s: Josep Casulleras Nualart
Tremosa: 'Si fem eleccions a l'abril i la troica entra al setembre, ja haurem fet tard'

Entrevista amb l'eurodiputat de CiU · El govern català ha d'actuar amb rapidesa en cas d’un possible rescat total d'Espanya

'L'acceleració de la crisi i la fallida de l'estat espanyol i el possible rescat total clarifiquen la situació', diu l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, en aquesta entrevista de VilaWeb. Creu que el govern disposa de poc marge de maniobra per a tenir la 'carpeta catalana' damunt la taula, en cas que la troica (UE, BCE i FMI) intervingui la Moncloa. Sí que calen gestos, com la plantada al CPFF i la demanda del concert econòmic, però no n'hi ha pas prou: 'Si es convoquen eleccions al mes d'abril i la troica entra al setembre, haurem fet tard.'

—Què us diuen a Europa sobre la situació de Catalunya?
—Tothom, comissaris, ministres, eurofuncionaris, càrrecs de la comissió, em demanen: Què fareu els catalans? La gran pregunta és què fareu els catalans, i quan? Això, en tot cas, ho ha de dir el president Mas. De moment, hi ha la proposta de pacte fiscal en la línia del concert i s'ha d'agrair la previsibilitat, la consistència i la coherència d'ERC i d'ICV. La fase u ja és feta.

—Ara ve la fase dos.
—La fase dos és si hi haurà eleccions avançades. Què ha d'esperar Europa dels catalans aquests anys vinents? Escòcia ho va dir anant les eleccions amb un referèndum; amb un programa electoral en què deia que faria una consulta que inclouria tres opcions: el manteniment de l'status quo, la independència o la sobirania fiscal. L'SNP té majoria absoluta, ha fet govern i té la paella pel mànec. Les úniques armes que té ara Catalunya són la transparència i la democràcia. Per això depèn del govern català i de la Generalitat, i de Convergència, de marcar el tempo. I potser a l'abril ja farem tard, perquè hi ha un altre perill: si la troica intervé Espanya, la carpeta catalana ha de ser damunt la taula.

—Voleu dir que ens hem d'afanyar a convocar eleccions?
—Si la troica intervé Espanya, vindran uns senyors de negre, posaran una cartera negra damunt la taula i en trauran carpetes: una carpeta del bunyol energètic espanyol, una altra del bunyol ferroviari, una altra del bunyol dels aeroports, el de la morositat… Si Catalunya no ha fet prou feina, aleshores quedarà dins el sac regional i serà tractada com Múrcia. És a dir, que potser li diran que TV3 haurà de tancar. Ara, si t'has separat, si t'has escapat, per exemple amb el plenari del pacte fiscal de fa una setmana, i ahir sense anar al CPFF, ja deixes veure que Catalunya no vol ser tractada com una regió més. Però no n'hi ha prou amb això. Si fem eleccions al mes d'abril i la troica entra al setembre, haurem fet tard.

—I quan és el moment?
—La clau és trobar el moment. I el calendari de venciment del deute, al novembre, deixa poc marge per al dubte. Si ara, al juliol, per a poder tornar 400 milions de deute no s'han pogut pagar 400 milions de nòmines i alguns serveis concertats, per tornar-ne 6.000 al novembre en bons patriòtics no podrà cobrar ni un conseller de la Generalitat. Això seria insostenible. No descartem que la setmana que ve Espanya demani un rescat total de 300.000 milions, com van dient els alemanys des de fa quinze dies. Amb això es pot cobrir el venciment del deute regional, i aleshores ja es perdria la iniciativa política. La Generalitat hi pot perdre, si no mou fitxa, si no pren posició.

—Amb quin programa s'hauria de presentar CiU a unes eleccions avançades?
—Si hi ha eleccions avançades a la primavera, o a la tardor, serà el moment de veure què diu el programa electoral de Convergència, perquè és el partit central de la política catalana i on hi ha més sobiranistes. Aleshores veurem si l'independnetisme de les bases de CDC és prou fort o majoritari per a donar-hi accent. L'últim congrés de CDC ja va apuntar algunes coses, com la referència a l'estat propi i a la hisenda pròpia.

---------  Extret de Notícies de Vilaweb.

0 Comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Ni oblidem ni perdonem

Arxiu del blog