27 de març 2013

CiU demana contenció a ERC amb la pregunta del referèndum

CiU demana contenció a ERC amb la pregunta del referèndum

Està d'acord que sigui 'clara i concisa' però no vol definir-ne ara l'enunciat · ERC fa pública a VilaWeb una proposta

 
CiU està d'acord que la pregunta del referèndum sigui 'clara i concisa', tal com demana ERC, però ha instat la formació d'Oriol Junqueras a contenir-se i no precipitar-se amb la pregunta, en referència a la proposta d'enunciat que ha fet avui la secretària general dels republicans, Marta Rovira, en una entrevista a VilaWeb. 'Vostè creu que Catalunya hauria de ser un estat independent?' és la fórmula proposada per Rovira, que tindria només dues respostes possibles: sí o no.
El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, defensa que l'enunciat ha de ser fruit del consens, i un cop escoltat el parer del Consell per a la Transició Nacional. 'Nosaltres no direm la pregunta de CiU i, en tot cas, buscarem el gran consens, això sí, amb una pregunta que sigui clara i nítida, amb això estem d'acord', ha dit.
Turull nega que CiU s'hagi molestat pas perquè Rovira hagi avançat a VilaWeb la seva proposta de pregunta, però demana a ERC 'que el cap no corri més que les cames'. Turull ha dit que el seu grup parlamentari tindria 'un plus de responsabilitat' i que sempre apostaria pel consens, sense avançar la seva proposta de pregunta. També ha dit que hi havia un consell assessor que havia de fer aportacions en aquest sentit.
CiU reitera que el pacte de govern ja parla del compromís de fer la consulta el 2014. D'aquesta manera, esquiva l'envit llençat aquesta setmana pel president d'ERC, Oriol Junqueras, dient que els republicans entrarien al govern si es fixava la data i la pregunta del referèndum.
La pregunta proposada per ERC és pràcticament la mateixa que s'ha acordat per al referèndum d'Escòcia: 'Escòcia hauria de ser un país independent?'. I només dues respostes: sí o no.
El president de la Generalitat, Artur Mas, fou el primer a proposar una pregunta per al referèndum: 'Desitgeu que Catalunya esdevingui un nou estat de la UE?', va suggerir el mes d'octubre de l'any passat, abans de la campanya electoral.
Des d'aleshores, no s'havia proposat cap més pregunta. La proposada per Marta Rovira té la diferència que diu estat independent en comptes d'estat propi i que no l'emmarca en la UE.
Hi ha un escull evident perquè CiU acabi acceptant una proposta com aquesta, que és Josep Antoni Duran i Lleida i la influència que aquest pugui tenir en els diputats d'Unió. Duran va dir el mes de gener passat que no estava d'acord que en la consulta del 2014 es fes una sola pregunta sobre si s'està d'acord amb la independència de Catalunya o no. 'Votaria Unió a favor d'una consulta amb una única pregunta a favor o contra la independència?', li va demanar un lector en un comentari al seu bloc. 'Unió hauria de decidir. Jo defensaria i votaria no', va respondre Duran.

0 Comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Blog Archive

Ni oblidem ni perdonem

Arxiu del blog