29 de setembre 2011

referèndum independentista

ERC mira de posar en evidència a CiU proposant un referèndum independentista

Tots dos partits, en canvi, acorden de fer una nova llei que permeti una consulta sobre el concert sense permís de l'estat · L'oposició pacta per exigir al govern que presenti el pressupost abans del 20 de novembre
 
 
ERC vol posar a prova el sector sobiranista de CiU amb una proposta de resolució al debat de política general que preveu la convocatòria d'un referèndum sobre la independència. Aquesta resolució, que es basa en els 'estàndards internacionals', no té cap possibilitat de prosperar sense el suport de CiU. El text estableix que el parlament 'acordarà i pactarà un full de ruta' per arribar, a mitjà termini, sense especificar-lo, la convocatòria d'aquest referèndum. I afegeix que les aspiracions d'autogovern de Catalunya 'no tenen cabuda en el marc constitucional', motiu pel qual ha de ser irrenunciable per al poble català poder exercir el dret de l'autodeterminació.
Tots dos partits, en canvi, van donar mostres significatives d'entesa ahir acordant una proposta de resolució que estableix un termini de tres mesos per a decidir una nova llei de consultes que possibiliti de fer-ne una sobre el pacte fiscal sense haver de demanar permís a l'estat, és a dir, sense caràcter de referèndum. Segons que van explicar ahir fonts dels dos partits, la idea és de fer una campanya informativa entre la població i els agents socioeconòmics sobre la proposta de concert que acordi la comissió parlamentària. El primer punt de la resolució és d'establir un pacte fiscal fora del règim comú, pel qual Catalunya pugui recaptar i gestionar els seus impostos.
L'oposició pacta per exigir al govern que presenti el pressupost abans del 20 de novembre
D'altra banda, els grups parlamentaris del PP, PSC, ICV-EUiA i ERC han transaccionat una proposta de resolució per obligar el govern a presentar dins el termini legal, el 10 d'octubre, el seu projecte de pressupostos pel 2012 i a iniciar el debat parlamentari abans de la campanya electoral de les eleccions espanyoles. Els tres diputats de Ciutadans ja han manifestat als passadissos del Parlament la seva intenció de votar a favor de la proposta, per la qual cosa tot apunta que tirarà endavant, car tots junts arriben als 69 diputats, un més que la majoria absoluta. El govern ja havia deixat entreveure que no presentaria el pressupost abans del 20 novembre, de manera que se saltaria el termini legal de la llei de finances públiques, que estableix el 10 d'octubre com a data límit. Es dóna el cas, però, que cap govern ha complert aquest termini legal des que la norma es va aprovar, el 2002.
ICV, ERC i Solidaritat, disposats a fer front comú pel pacte fiscal
En la segona sessió del debat de política general, ICV-EUiA, Esquerra i Solidaritat es van declarar disposats, amb condicions i matisos, a donar suport al govern català i fer un front comú a Madrid pel pacte fiscal. Joan Herrera va dir que el pacte era necessari i urgent per a una sortida de la crisi més 'equitativa i solidària'. Però amb condicions: que el president reconegui 'la millora que significa l'actual model de finançament, que expliqui la seva estratègia i que no triï de soci prioritari el PP'. També va acusar el govern de deixar hipoteques per al futur dels catalans en ensenyament, sanitat, serveis socials i medi ambient.
El president del grup d'Esquerra, Joan Puigcercós, va assegurar que es posaria al costat del govern si aquest decidia fer un pas endavant per a aconseguir que Catalunya obtingués el concert econòmic. El suport va més enllà d'un pacte concret i, per tant, Artur Mas ha d'escollir entre ERC i el PP i renunciar a la geometria variable: 'En aquesta cambra hi ha grups parlamentaris que legítimament qüestionen permanentment el paper d'aquest parlament. Això és una falta de respecte.' Per tant, va demanar al president que triés entre el suport del PP o 'fer un pas endavant, compartir objectius i treballar conjuntament amb ERC'.
El portaveu de Solidaritat, Alfons López Tena, també va oferir el seu suport al govern pel concert econòmic. I va dir, adreçant-se a Mas, que si fracassava, seria 'un gran fracàs del país, que es troba en una situació d'asfíxia extrema'. Per això Solidaritat no posaria entrebancs al front comú, encara que per a fer un autèntic front comú calia comptar amb tota la força del poble. 'I això vol dir un referèndum sobre la qüestió, perquè la força del poble i de la democràcia és la més gran que hi ha.'
Al matí, el president de la Generalitat, Artur Mas, havia rebut una resposta tèbia tant del PSC com del PP a la crida a fer un front comú per un nou pacte fiscal, feta en el discurs (pdf) d'obertura. El president del grup parlamentari del PSC, Joaquim Nadal, va dir que hi donarien suport si s'acostaven posicions en la comissió parlamentària; la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va declarar que estava disposada a parlar de tot.
A la insistència d'Artur Mas perquè prengués posició sobre el pacte fiscal, Nadal va expressar la condició per a donar-hi suport: 'President, pacte fiscal. Quin pacte fiscal? L'actualment vigent? El que surti d'aquí? Dependrà de què surti. Si som capaços uns i altres d'acostar-nos, hi serem'. I va recordar al president quin era l'itinerari o l'estratègia del PSC, de desplegar l'estatut i de cercar tots els camins possibles per a recobrar-lo. El socialista va demanar a Mas quina agenda, quin marc legal, reals hi havia si es daven per exhaurides tant la via estatutària com la constitucional.
La presidenta del grup parlamentari popular, Alícia Sánchez-Camacho, es va declarar disposada a dialogar amb el govern 'en tot allò que necessiti el país', per demostrar la responsabilitat i el rigor del PP. I com que el país estava 'pitjor que ara no fa un any', va demanar un canvi de prioritats de la política de la Generalitat, bo i assegurant que els populars mantindrien un actitud 'positiva i constructiva'.

0 Comentaris:

Publica un comentari a l'entrada

Blog Archive

Ni oblidem ni perdonem

Arxiu del blog